• Teunis, meer dan gewoon.

Klantcase: Garen spinnen van gerecycled textiel bij Spinning Jenny

Spinning Jenny is de eerste Nederlandse fabriek die grote hoeveelheden garen gaat spinnen van gerecycled textiel. Sinds 1 april jl. worden er zo’n tienduizend kilo garen per dag gemaakt en dat allemaal van gebruikt textiel. Spinning Jenny is een bedrijf met een unieke kijk op de wereld van textiel en een eigen visie op duurzaamheid en is gevestigd in Nijverdal. Teunis Persluchttechniek heeft de persluchtsystemen geleverd en Teunis Bedrijfskleding mocht het team van medewerkers aankleden en voorzien van passende werkschoenen.

We spreken met Liset Pander over deze unieke duurzame fabriek: “Er wordt in de wereld heel veel textiel onnodig weggegooid. Een deel wordt als tweedehands kleding hergebruikt, maar het overgrote deel wordt verwerkt voor laagwaardige toepassingen als vilt en isolatiemateriaal.

Een groot deel wordt ook gestort of komt in de verbrandingsoven. Dat vinden we ongelofelijk jammer. De techniek is er om het textiel opnieuw te gebruiken waarvoor het gemaakt is. Ook van oude lappen kunnen je gewoon weer garen maken.”

Liset gaat verder: “In onze fabriek maken we gebruik van perslucht en als zodanig kwamen we in contact met Teunis, we kwamen er al snel achter dat Teunis een heel veelzijdig bedrijf is en zo kwam het dat Teunis niet alleen de persluchtsystemen, compressors, haspels en het leidingwerk deed maar ook onze bedrijfskleding heeft geleverd.”

Liset Pander

Operationeel manager Spinning Jenny

Persluchttechniek

Het machinepark van Spinning Jenny heeft pneumatische componenten en daar is perslucht voor nodig. Nadat de complete behoefte aan perslucht in kaart was gebracht, bleek de 30kw Hertz compressor het meest geschikt te zijn, deze compressor is een zogenaamde schroefprocessor, dit is een industriële compressor die moeiteloos de hele dag kan draaien.

De volledige installatie bestaat naast de compressor ook uit een droger, die het vocht uit de perslucht haalt en een persluchttank die de lucht opslaat. Daarnaast heeft Teunis ook het complete AIRpipe aluminium leidingwerk systeem geïnstalleerd, het voordeel van dit systeem is dat het heel makkelijk te installeren en uit te breiden is. Bij Spinning Jenny is ook, vanaf de weg, een noodpersluchtleiding aangelegd, zo kan bij een eventuele storing gegarandeerd binnen twee uur een mobiele compressor aangesloten worden en de fabriek gewoon doordraaien.

Bedrijfskleding

Omdat Spinning Jenny specialist is en gerecycled textiel ging Liset voor de keuze van de bedrijfskleding niet over één nacht ijs. “We hebben ons goed verdiept in het huidige aanbod. Bio katoen, gerecycled polyester, het is allemaal te krijgen. We hebben gekozen voor de meest duurzame kledinglijnen die ook comfortabel zitten en bij onze huisstijl passen.”

Comfortabele kleding en goede persoonlijke beschermingsmiddelen dragen volgens Liset bij aan het werkplezier en een fijne werkomgeving en dat is zeker tegenwoordig heel erg belangrijk. Toch kan het als we spreken over bedrijfskleding, op den duur nog veel duurzamer volgens Liset. Haar ideaalbeeld is dan ook het leveren van garen aan een bedrijfskleding-producent van Teunis om zo een soort van driehoekje te creëren en uiteindelijk in kleding te werken die gemaakt is van hun eigen garen.

“Wat erg makkelijk is, is het KMS, hierin staan alle gegevens van onze werknemers. Zij hebben een eigen budget gekregen om zelf nog een extra trui of jas te bestellen wanneer dat nodig is.”

" Afspraak is afspraak bij Teunis. "

“Teunis was voor ons een nieuwe zakenpartner, onze ervaring is dat ze heel adequaat handelen. Afspraak is afspraak. Ze zijn veelzijdig en flexibel wanneer het nodig is. We hebben de veelzijdigheid van Teunis echt ervaren. Er werd hier een nieuwe keuken geplaatst en de mannen van Teunis hebben tussendoor gewoon even de waterleidingen verlegd omdat het anders niet paste.

Ze denken echt mee en handelen gewoon heel snel. Dat is voor ons heel prettig want de inrichting van deze fabriek is een groot project waarbij je eigenlijk niet kunt hebben dat de één op de ander moet wachten.

Ze zijn lokaal, zitten in de buurt, de lijntjes zijn kort. We willen graag regionaal en lokaal produceren, er is niets mooier dat je lokaal kan samenwerken, het is 10 minuutjes afstand dus dat is wel heel prettig.

We hadden een bepaald verwachtingspatroon en zijn heel tevreden. Als we iets nodig hebben, wordt dit snel opgepakt, dat kun je niet van elke partij zeggen waar je mee samenwerkt”.