• Teunis, meer dan gewoon.

Gasveren

Gasveren

Gasveren

Gasveren maken het optillen van zware kleppen en vensters, of het verstellen ervan makkelijker. Eigenlijk is het een stukje luxe. Door het gebruik van gasveren wordt het openen van bijvoorbeeld de achterklep van een auto, of het omhoog halen van de zonnebank, een stuk makkelijker.

GASVEREN-teunis-automotive4

Hoe werkt een gasveer?

Een gasveer is een cilinder waarin telescopisch een stang in en uit kan bewegen. De cilinder is gevuld met stikstofgas, dat onder hoge druk staat. De stang schuift door een afdichting, zodat het stikstofgas niet uit de cilinder kan ontsnappen. Op het uiteinde van de stang die zich in de cilinder bevindt, is een zuiger gemonteerd. De zuiger dient onder andere als stang-geleiding tegen de cilinderwand.

De zuiger is doorboord en voorzien van een aantal kanaaltjes met elk een geringe doorlaat. De ruimte in de cilinder boven de zuiger staat daardoor in verbinding met de ruimte in de cilinder onder de zuiger. De druk aan beide zijden van de zuiger zal zich daardoor dus op eenzelfde waarde kunnen instellen. De gasveer levert een kracht op de zuigerstang, die evenredig is met de vuldruk van het gas. Als de stang van de gasveer wordt ingedrukt, zal de kracht oplopen omdat de stang steeds meer gas verdringt in de cilinder.

Welke gasveer heb ik nodig?

De keuze voor de juiste gasveer is belangrijk voor de vormgeving en het bedieningsgemak. Ons assortiment bevat een ruime keuze aan standaard gasveren, gasveren met speciale functies, RVS gasveren en dempers.

  • Gasdrukveren: Gasdrukveren, drukken, zakken en heffen zonder daarbij gebruik te maken van een externe energiebron. Deze gasveren zijn geschikt voor talloze toepassingen en constructies.
  • Gastrekveren: Gastrekveren leveren een gecontroleerde trekkracht in plaats van drukkracht. Gastrekveren worden gebruikt in situaties waar gasdrukveren niet toegepast kunnen worden of niet de voorkeur genieten.
  • Blokkeerbare veren: De blokkeerbare gasveren van Teunis zijn te gebruiken voor gestuurd drukken, heffen en positioneren. Blokkeerbare gasveren zijn leverbaar in een verend of starre uitvoering. 
  • Dempers: Dempers zijn vertragende producten die worden ingezet voor de meest uiteenlopende veiligheid en bewegingsfuncties. Dempers vertragen massa’s of snelheden, afhankelijk van de afmeting en gewicht.